Als je opstap gaat met je baby is het handig dat je altijd wat spullen bij je hebt. Hiervoor is het handig om een luiertas aan te schaffen. Een luiertas kan je overal mee naar toe nemen, bijvoorbeeld als je bij iemand op visite gaat, als je een dagje opstap gaat of als je op vakantie gaat. Ook als je baby naar de opvang gaat is het fijn om een luiertas mee te geven, zodat je baby zijn persoonlijke spulletjes bij heeft, zoals bijvoorbeeld een knuffeltje of speentje. Hieronder de luiertas checklist.

Wat moet er in de luiertas?
Verschonen:
- Verschoningsmatje. Bij sommige luiertassen zit er een verschoningsmatje bij. Zit er geen verschoningsmatje bij koop deze er dan los bij. Met een verschoningsmatje kan je je baby overal verschonen.
- Hydrofiele doeken. Hydrofiele doeken kan je zowat overal voor gebruiken. Bijvoorbeeld voor op het verschoonmatje als je je baby gaat verschonen, als luier of slab/spugdoek.
- Luiers. De naam luiertas zegt het al, maar luiers horen er zeker in. Neem voor de zekerheid een paar extra luiers mee dan dat je denk dat je gaat gebruiken. Zo weet je zeker dat je altijd genoeg luiers bij je hebt. Maak je gebruik van wasbare luiers neem dan extra inleggers en overbroekjes mee.
- Billendoekjes. Als je je baby gaat verschonen kunnen de billendoekjes uiteraard niet ontbreken. Zorg dat je altijd genoeg billendoekjes bij je hebt, is het pakje met doekjes bijna leeg doe dan alvast een nieuw pakje in de luiertas. Kijk wel uit welke doekjes je neemt. Het beste is om doekjes te nemen zonder irriterende stoffen, zoals parfum of conserveermiddelen.
- Luierzakjes. Het is altijd handig om luierzakjes mee te nemen, dit kan natuurlijk ook gewoon boterhamzakjes zijn. Het fijne van zakjes is dat als je baby een vieze luier heeft en je deze niet meteen weg kan gooien is het fijn fat je de vieze luier in een zakje kan doen zodat de kans op een stinkende luier in je tas kleiner wordt. Dit is natuurlijk ook voor de wasbare luier. Je kan dan de vieze inleggers in een zakje doen en weggooien zodra het mogelijk is.
- Sudocrem Of een andere zalf voor de billetjes van je baby. Je baby kan luieruitslag krijgen en hoe fijn is het dan dat je altijd zalf bij je hebt dat de pijn kan verzachten. Zorg daarom dat je altijd iets van zalf in de luiertas hebt zitten.
- Schone setje kleertjes en een schoon rompertje. Het kan voorkomen dat de luier van je baby doorlekt of dat hij ineens gaat spugen en daarom is het belangrijk dat je altijd extra kleertjes in de luiertas hebt zitten.
- Plastic zakjes. Ook voor vuile kleding is het handig dat je een zakje hebt waar je de kleding in kan doen. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan een pedaalemmerzakje of een plastic tas.
Voeding:
Voor als je je baby flesvoeding geeft:
- Babyfles. Zorg dat je meerder flesjes hebt zodat je 1 flesje vast in de luiertas kan houden en zo het flesje niet kan vergeten mee te nemen. Als je weg gaat kan het handig zijn om een extra schoon flesje mee te nemen zo heb je altijd een schone bij.
- Extra schone speen. Neem voor de zekerheid altijd een extra speen mee voor op de fles.
- Schoon drinkwater. Voor het maken van flesvoeding heb je altijd schoon drinkwater nodig. Je kan altijd het flesje thuis alvast vullen met schoon drinkwater.
- Melkpoeder. Als je een fles gaat maken kan de voeding uiteraard niet ontbreken. Vergeet daarom geen melkpoeder mee te nemen. Je hebt voor melkpoeder bewaarbakjes, zo kan je de melkpoeder afgemeten meenemen en hoef je niet de hele bus melkpoeder mee te nemen. Neem altijd iets extra melkpoeder mee, je kan altijd een beetje morsen en als je dan extra bij je hebt is er niks aan de hand.
- Slabbetje. Zorg dat er altijd een slab in de luiertas zit. Als je je baby gaat voeden heb je altijd een slabbetje bij je. Doe er voor de zekerheid 2 in de luiertas, zo heb je altijd een schone slab bij je.
- Spuugdoekjes. Zorg dat je een paar spuugdoekjes in je luiertas hebt.
- Flessenwarmer. Als je ergens naar toe gaat en je weet zeker dat je daar geen flesje kan opwarmen, neem dan een flessenwarmer mee. Koop voor in de luier tas een compacte flessenwarmer, die past makkelijker in de luiertas.
Voor als je borstvoeding geeft:
- Zoogkompressen. Met het geven van borstvoeding kan je lekken. Hiervoor doe je zoogkompressen in je beha. Doe voor de zekerheid een paar extra zoogkompressen in de luiertas. Mocht je lekken kan je altijd een andere zoogkompressen in je beha doen.
- Borstvoedingsdoek. Je hebt niet overal de gelegenheid om wat privacy te hebben als je borstvoeding gaat geven. Neem daarom een borstvoedingsdoek mee, deze hang je om je nek en over je schouder zo kan je kindje onder de doek rustig drinken. Je kan ook een hydrofiele doek hiervoor gebruiken.
- Slabbetje. Zorg dat er altijd een slab in de luiertas zit. Als je je baby gaat voeden heb je altijd een slabbetje bij je. Doe er voor de zekerheid 2 in de luiertas, zo heb je altijd een schone slab bij je.
- Spuugdoekjes. Zorg dat je een paar spuugdoekjes in je luiertas hebt.
- Schone voedingsbeha voor jezelf. Mocht het gaan lekken dan heb je altijd een schone voedingsbeha aan doen.
Andere voeding:

Op een gegeven moment gaat je kindje meer eten en drinken dan alleen melk. Zorg dat je dat dan ook meeneemt in de luiertas.
- Groentehapje. Wordt je kindje groter dan kan je stukjes groente meenemen in een bakje.
- Fruithapje. ook met fruit kan je stukjes in een bakje doen als je kindje groter wordt.
- Brood
- Tussendoortje
- Plastic bestek van bijvoorbeeld de ikea.
- Drinkbeker of een tuitbeker met drinken
- Vochtige doekjes. Hiermee kan je de handjes en het gezicht van je kindje schoonmaken na het eten en drinken.
Overige:
- Fopspeentjes. Neem voor de zekerheid een extra fopspeen mee, zo zit je nooit zonder.
- Knuffeltje.
- Groeiboekje.
- EHBOtrommeltje. Er kan altijd iets gebeuren, zorg daarom dat er altijd een EHBOtrommeltje in de luiertas zit. Hier kan bijvooreeld pleisters en een thermometer in zitten. Ook zetpillen kunnen handig zijn, mocht je baby ineens ziek worden heb je altijd iets bij je.
- Medicijnen. Mocht je baby gebruik maken van medicijnen, zorg er dan voor dat er ook medicijnen in de luiertas zitten. Zo kan je ze nooit vergeten.
- Speelgoed. Je weet zelf waar je kindje blij van wordt, bijvoorbeeld een bijtring of een boekje.
Seizoen:
Wintermaanden:
- Extra dekentje. Zorg als je weggaat dat je altijd een extra dekentje bij je hebt.
- Mutsje. Als het buiten koud is zorg dan dat je altijd een mutsje op kan doen bij je baby. Zorg daarom dat je in de wintermaanden een mutsje in de luiertas hebt zitten.
- Wantjes. Hoe fijn is het als je kindje warme handjes heeft, doe daarom wantjes in de luiertas.

Zomermaanden:
- Zonnebrand. De huid van je kleintje is nog zo kwetsbaar, smeer op een zonnige dag dan je kindje altijd in. Zorg dan ook dat er altijd dat er in de zomermaanden zonnebrand in de luiertas zit.
- Zonnehoedje. of iets van een petje kan natuurlijk ook, maar zorg er in iedergeval goed voor dat het hoofdje goed beschermd is tegen de zon. Het is verstandig om standaard een hoedje in de luiertas te hebben.
- Extra dekentje. Ook in de zomermaanden is het handig om een extra dekentje mee te nemen. In de zomer kan het in de avond afkoelen en zo kan je altijd je kindje warm houden.
Voor papa en mama:
Neem voor jezelf ook altijd wat extra’s mee in de luiertas. Zoals:
- Extra shirt. Als bijvoorbeeld je baby over je shirt heeft gespuugd kan je altijd een schoon shirt aan doen. Zorg er daarom voor dat er altijd een extra shirt voor jezelf in de luiertas zit.
- Reinigende handgel. Zo kan je altijd je handen schoonmaken als er geen zeep in de buurt is.
- Flesje drinken en een tussendoortje. Vergeet vooral jezelf niet. Als je opstap gaat neem dan voor jezelf ook wat eten en drinken mee.
- Zakdoekjes
Verder kan je er voor kiezen om bijvoorbeeld je telefoon, portemonnee en je sleutels ook in de luiertas te doen, maar dat is wat jezelf prettig vindt.