
Inhoud:
- Wat is de listeria bacterie?
- Hoe kan je de listeria bacterie krijgen?
- De risicogroepen
- Wat zijn de symptomen?
- Wat zijn de risico’s en de gevolgen van de Listeria bacterie?
- Hoe kan je de listeria bacterie voorkomen
Wat is de Listeria bacterie?
De Listeria bacterie kan voedselvergiftiging veroorzaken. Er zijn verschillende vormen van de Listeria bacterie, maar van één soort kan je echt goed ziek worden. Deze vorm heet Listeria monocytogenes. De kans dat je de Listeria bacterie oploopt is klein, maar als je het oploopt kunnen de gevolgen wel ernstig zijn. Vooral voor mensen met een verzwakt afweersysteem, voor oudere, voor zwangere vrouwen en voor pasgeboren baby’s heeft listeria grotere gevolgen als ze het krijgen.
De listeria bacterie kan ook in de koelkast verder groeien. Het is wel dat de Listeria bacterie bij 4°C minder snel groeit dan bij 7°C, maar zelfs in de vriezer dood je de bacterie niet. Als je zeker wilt weten dat de bacterie gedood is moet je het product opwarmen boven de 75°C. Boven de 75°C overleeft de Listeria bacterie niet.
Hoe kan je de Listeria bacterie krijgen?
De Listeria bacterie kan je oplopen door het eten van producten waar de kans bestaat dat de Listeria bacterie in zit. De Listeria bacterie kan voorkomen in dierlijke producten die lang gekoeld bewaard worden. Dit kan bijvoorbeeld zijn in gerookte vis, bepaalde kaassoorten die gemaakt zijn van rauw melk en verschillende soorten vleeswaren. De Listeria bacterie kan ook in plantaardige producten zitten, zoals bijvoorbeeld in rauwkostsalades en sandwiches uit de koeling. Als je dus één van deze producten eet is de kans aanwezig dat je de Listeria bacterie oploopt. De kans is klein, maar val je onder één van de kwetsbare doelgroepen, wees dan extra alert of als je bijvoorbeeld zwanger bent eet het dan voor de zekerheid niet.
De risicogroepen:
De kans dat je de Listeria bacterie oploopt is klein, maar heb je een verzwakt afweersysteem of ben je zwanger dan is de kans een stuk groter dat je het oploopt en de gevolgen zijn ook een stuk ernstiger. Als er over risicogroepen wordt gesproken bedoelen we de volgende groepen:

- Ouderen
- Mensen met een verzwakt afweersysteem
- Pasgeboren baby’s
- Zwangere vrouwen
Wat zijn de symptomen?
Als je niet in een van de risico groepen valt en gezond bent, is de kans dat je klachten krijgt klein. Mocht je toch klachten krijgen uiten deze meestal in griepachtige verschijndelen. Sommige hebben helemaal geen klachten. Bij mensen die in de risicogroep vallen is het ook niet altijd meteen duidelijk dat het om de Listeria bacterie gaat. De volgende symptomen kunnen zich uiten bij mensen uit de risicogroep:
- Koorts
- Diarree
- Misselijkheid
- Futloos
- Hoofdpijn
- Gewrichtspijn
- Spierpijn
- Rugpijn
- Buikpijn
- Verminderde eetlust
Wat zijn de risico’s en de gevolgen van de Listeria bacterie?
Vooral bij zwangere vrouwen is de Listeria bacterie een groot risico. Als je zwanger bent en je krijgt de Listeria bacterie dan kan dit grote gevolgen hebben voor je foetus. De gevolgen voor je foetus kunnen zijn dat ze bloedvergiftiging krijgen, ze kunnen hersenvliesontsteking krijgen, ze kunnen te vroeg geboren worden en in het ergste geval kan de Listeria bacterie lijden tot een miskraam. Wees daarom extra voorzichtig tijdens je zwangerschap en vermijd het liefst producten waarvan je Listeria kan krijgen.
Bij mensen met een verzwakt afweersysteem kan de Listeria bacterie zorgen voor ernstige ziekte. Het kan bijvoorbeeld bloedvergiftiging, hersenvliesontsteking, maagdarminfecties, ontsteking aan de binnenwand van het hart en infectie van huid en ogen veroorzaken.
Hoe kan je de Listeria bacterie voorkomen?
Er gelden verschillende adviezen voor het bewaren en eten van producten waar de kans aanwezig is dat het besmet is met de Listeria bacterie. Deze adviezen gelden voor iedereen, maar als je in een van de risicogroepen valt kijk dan extra uit en zeker als je zwanger bent kan je beter producten waar het in kan zitten niet eten of heel goed verhitten. Volg de adviezen goed op om de kans op de Listeria bacterie zo klein mogelijk te houden.
- Zorg dat producten die besmet kunnen zijn met de Listeria bacterie en gekoeld bewaard moeten blijven niet te lang buiten de koelkast zijn. Ook met lunchen. Ben je klaar met eten of wordt het product niet meer gebruikt zet het dan zo snel mogelijk weer in de koelkast.
- Zorg dat je koelkast ingesteld is op 4°C. De kans dat de besmetting groeit is met 4°C kleiner dan als je koelkast ingesteld staat op 7°C.
- Na het aankopen van het product is het advies om het zo snel mogelijk op te eten. Hoe langer je wacht hoe groter de kans dat de bacterie groeit en dus hoe groter de kans dat je de Listeria bacterie oploopt.
- Als je het product hebt geopend, bewaar het dan niet langer dan maximaal 3 dagen. Het advies is om het daarna niet meer te eten.
- Eet de producten waar de Listeria bacterie in kan zitten nooit na de aangegeven houdbaarheidsdatum.
- Ga je eten bereiden, was dan je handen na ieder product waar de kans bestaat besmet te zijn met Listeria. Zo kan je de Listeria bacterie niet verspreiden naar de andere producten die je gaat klaarmaken.
- Als je eten gaat bereiden en je hebt daar keukengerei voor nodig, zoals bijvoorbeeld messen of een snijplank zorg dan dat deze altijd schoon zijn. Ook in deze situatie is het verstandig om na elk product waar de kans bestaat dat het besmet is met de Listeria bacterie schone materialen te gebruiken.
- Verwarm eten altijd door en door. Zoals bijvoorbeeld kip. Verwarm je producten altijd tot minimaal 75°C. Zo weet je zeker dat de bacterie gedood is en zo kan je het product veilig eten.