Als je zwanger bent is het belangrijk om na te denken over wat voor voeding je jou baby wilt gaan geven. Van nature is een vrouw gemaakt om borstvoeding te geven en een baby om borstvoeding te krijgen, alleen wil of kan niet iedere vrouw dit. Voeding is belangrijk voor je baby en je wil dan ook het beste is. In deze blog ga ik jullie vertellen wat het beste is voor je baby en wat de voor en nadelen zijn van borstvoeding en flesvoeding.
Inhoud:

- Borstvoeding of Flesvoeding
- De Voordelen van Borstvoeding
- De Nadelen van Borstvoeding
- De Voordelen van Flesvoeding
- De Nadelen van Flesvoeding
Borstvoeding of Flesvoeding?
Borstvoeding is het beste voor je kindje, in borstvoeding zit alles wat je baby nodig heeft en je lichaam past zich aan aan de behoefte van je baby. Moedermelk is rijk aan vitamine, suiker, proteïne en minerale. Ook bevat moedermelk talrijke bioactieve bestanddelen zoals hormonen, groeifactoren, enzymen en levende cellen. Dit alles is om de gezonde groei en ontwikkeling van je baby te ondersteunen. Als je borstvoeding gaat geven doe dit dan totdat je baby minimaal 6 maanden oud is. Daarna kan je kijken wat de behoefte van je baby en van jezelf zijn om door te gaan met het geven van borstvoeding.
Dat borstvoeding het beste is betekend niet dat flesvoeding slecht is. Kies je ervoor om flesvoeding te geven is dit helemaal prima. Het verschil is dat je moedermelk een biologische samenstelling is en dat je lichaam gewend is zich aan te passen aan de behoefte van je baby. Flesvoeding is kunstmatig samengesteld, maar ook in flesvoeding zit alles wat je baby nodig heeft.
De voor en nadelen van borstvoeding
Voordelen Borstvoeding:
- Borstvoeding is gratis
- Borstvoeding is makkelijker verteerbaar dan flesvoeding. Hierdoor is de kans kleiner dat ze last krijgen van spugen en darmproblemen.
- Borstvoeding heb je altijd bij je
- Als je volledig borstvoeding geeft, blijft je menstruatie langer weg. Je kan dan niet zo snel zwanger worden. Dit betekend niet dat je dit kan gebruiken als anticonceptie. De kans dat je wel zwanger wordt is nog steeds aanwezig, maar de kans is kleiner
- Doordat je als moeder verschillend eet, smaakt de moedermelk ook ieder dag anders. Hierdoor maakt je kindje al vroeg kennis met verschillende smaken.
- Als je borstvoeding geeft dan moet je kindje de mond en tongspieren optimaal gebruiken om voeding binnen te kunnen krijgen. Hierdoor hebben borst gevoede kinderen een beter spraakontwikkeling
- In borstvoeding zitten afweerstoffen. Door deze afweerstoffen heeft je kind een kleinere kans op ziektes, infecties en allergieën.
- Borstvoeding is altijd klaar en op temperatuur
- Na de bevalling moet je baarmoeder weer samentrekken. Als je borstvoeding geeft versnelt dit het samentrekken van de baarmoeder en je blijft ook minder lang bloeden.
- Als je borstvoeding geeft is de kans kleiner dat je borstkanker, eierstokkanker en baarmoederhalskanker. Ook is de kans kleiner op botontkalking. Hoe langer je borstvoeding geeft, hoe kleiner de kans is dat je het krijgt.
- Als je borstvoeding geeft ben je sneller weer op je gewicht van voor de zwangerschap.
- Je lichaam pas zichzelf aan, aan de behoefte van je kind. Hierdoor wordt de samenstelling van borstvoeding aangepast aan de behoefte van je kind.
- Borstvoeding raakt niet op en je hebt altijd genoeg

Nadelen Borstvoeding:
- Borstvoeding gaat niet vanzelf, jij en je baby moeten het leren
- Je bent de enige die je baby kan voeden. Je partner kan het niet even van je overnemen. Dit kan nogal pittig zijn, vooral s’nachts.
- Je kunt niet zomaar stoppen met het geven van borstvoeding, dit moet stapje voor stapje
- Als het borstvoeding geven niet lukt kan je het gevoel krijgen dat je gefaald hebt. Dit kan een grote druk voor jou als moeder zijn.
- Het effect van de bescherming door het geven van borstvoeding tegen allergieën werkt pas na 6 maanden borstvoeding geven.
- Je moet altijd in de buurt zijn.
- Jij en je kind kunnen spuw krijgen
- Je geestelijke en lichamelijke gesteldheid speelt deels een rol in de hoeveelheid melkproductie. Heb je stress of ben je moe dan kan je minder melk aanmaken
- Er zijn een aantal medicijnen die in de moedermelk terecht kan komen. Pas dus goed op met het nemen van medicatie en lees altijd eerst de bijsluiter of het verantwoord is om te nemen. Twijfel je dan nog neem dan contact op met apotheek of je huisarts.
- Ook moet je oppassen met wat je eet en drinkt. Alcohol kan je beter laten staan en ook bepaalde kruiden kan je beter niet eten.
- Je weet nooit hoeveel je baby drinkt
- Als het geven van borstvoeding niet willen lukken of erg moeizaam gaat kan je last krijgen van lichamelijke klachten en pijn aan de borsten en tepels, zoals tepelkloven of een borstontsteking
- Als je borstvoeding geeft went je kind uiteindelijk aan je tepel en kan het zijn dat je kindje niet uit een fles wil drinken
- Het kan onprettig voelen om in het openbaar te voeden
- Doordat je borstvoeding geef, kan alleen jij als moeder je kindje voeden. Je partner kan zich hierdoor buiten gesloten voelen.
Als u borstvoeding geeft kunt u er ook voor kiezen om te kolven, klik hier onder voor een mooie borstkolf.
De voor en nadelen van Flesvoeding
Voordelen Flesvoeding:
- Wat je eet en drinkt heeft geen invloed op de voeding voor je kindje. Je hoef dus niet te letten op wat je eet en drinkt.
- Het nemen van medicatie kan ook geen invloed hebben op de voeding voor je kindje
- Drinken aan de speen van de fles is makkelijker dan het drinken aan je tepel
- Jij bent niet de enige die je kindje kan voeden, met flesvoeding kan iedereen je kindje voeden.
- Heb jij veel stress ben je moe dan heeft dit geen invloed op het voeden van je kindje. Of flesvoeding geven lukt lig niet aan jou geestelijke en lichamelijke gesteldheid, dit heeft geen invloed op de hoeveelheid voeding.
- Jij en je baby hebben minder kans op spuw
- Flesvoeding is makkelijker als je weg moet of als je weer gaat werken.
- Met het geven van flesvoeding heb je geen kans op borstontsteking en tepelkloven
- Je kan met flesvoeding precies zien hoeveel je baby heeft gedronken
- Met flesvoeding is het voeden in het openbaar geen probleem
- De flesvoeding van tegenwoordig is van hoge kwaliteit en dus zeker niet slecht voor je kindje
Nadelen van Flesvoeding:

- Als je borstvoeding geeft pas jou lichaam zich aan de behoefte van je kindje aan. Met flesvoeding heb je niet die bijzondere en uitgebalanceerde samenstelling die moedermelk wel heeft
- Je moet altijd de mogelijkheid hebben om flesvoeding te kunnen opwarmen
- Als je flesvoeding geeft moet je iedere dag de flessen en spenen uitkoken
- Het klaarmaken van flesvoeding is een precies werkje en moet hygiënisch gebeuren
- Flesvoeding is best duur
- Als ergens heen gaat moet je zorgen dat je altijd genoeg flesvoeding bij je hebt
- Je moet zorgen dat je voldoende melkpoeder in huis hebt, je kan echt niet zonder komen te zitten
Dat Borstvoeding beter is voor je kindje betekend uiteraard niet dat flesvoeding slecht is. Als je om een of andere reden geen borstvoeding kan geven of het echt niet ziet zitten is flesvoeding zeker een goed alternatief. Uiteindelijk moet je jezelf er ook goed en comfortabel bij voelen. Wat je uiteindelijke keuze ook is, het is allebei goed.
Heel veel succes met het maken van deze keuze, maar ook zeker met de andere keuzes waar je voor komt te staan tijden je zwangerschap en ook als je kindje er is en ondanks dat je soms keuzestress hebt (wat er helaas ook bij hoort) moet je ook niet vergeten te blijven genieten.
Heeft u nog geen babyflesjes? Klik dan hieronder om u babyflesjes te bestellen.